Numele meu este Radu Lamasanu si mi-am gasit implinirea artistica in realizarea lamelor din otel. Dupa absolvirea Liceului de Arta si a Facultatii de Arte Plastice si dupa 12 ani de activitate ca proiectant de mobila, mi-am descoperit adevarata pasiune odata cu realizarea primului meu cutit.
Astfel, drumul meu a luat o turnura diferita in anul 2011, cand, intr-o zi, nemultumit fiind de cutitele mele din bucatarie, care nu taiau niciodata asa cum mi-as fi dorit, am iesit sa cumpar unul nou, pe care am dat nu mai putin de 1700 lei. In acel moment mi-a venit ideea sa incerc sa fac si eu cutite si m-am pus pe treaba.
Primul cutit pe care l-am creat intentionam sa il pastrez pentru mine, insa s-a gasit imediat un cumparator pentru el. Si ceea ce a inceput ca o simpla pasiune pentru bucatarie si cutite de bucatarie, dupa multa sudoare, carbune incins, nicovala si ciocane, a devenit treptat o mica afacere.
De atunci am realizat manual, la comanda, folosind aproape aceleasi tehnologii ca acum doua mii de ani pe timpul Daciei, un numar impresionant de cutite, macete, topoare, sabii, coifuri si scuturi, rezultand intr-un numar la fel de impresionant de clienti multumiti. Neavand un artizan in pielarie disponibil sa realizeze teci pentru produsele mele, am inceput sa le creez singur, la comanda, si pe acestea, folosind numai piele tabacita vegetal.
Falx Knives se adreseaza atat celor care stiu exact ce vor, cum ar fi bucatari, vanatori, măcelari – cutit de jupuit, cutit de injunghiat, cutit de transat, cutit de filetat, cutit de cioplit, cutit pentru peste, cutit de lupta -, cat si celor care vor doar sa aiba un obiect de colectie lucrat manual, de calitate, fie el numai un cutit de bucatarie sau o arma din filmul sau serialul favorit, precum cutitul lui Rambo sau o sabie Ninja.
Fiecare cutit realizat de mine este unic, personalizat si corespunde in totalitate nevoilor clientului. Iar pentru a asigura succesul unei lucrari, proiectarea acesteia este la fel de importanta ca si realizarea ei. De aceea, inainte de a ma apuca de munca propriu-zisa, prima data realizez un desen cu modelul de cutit pe care si-l doreste clientul, iar apoi o macheta a acestuia la scara 1 la 1. Acesti pasi sunt extrem de importanti, intrucat ofera clientului posibilitatea de a vedea cum va arata cutitul la final si totodata sansa de a-l manui, pentru a identifica eventualele modificari necesare astfel incat sa i se potriveasca perfect. Apoi, stabilim de comun acord finisajele cutitului, materialele din care sa fie produs, metoda de calire si toate detaliile necesare. Pentru manere, utilizez o gama foarte variata de esente de lemn exotic si de specii locale, dar si diverse coarne, precum cornul de bivol, cornul de antilopa, cornul de cerb, plus materiale compozite. De asemenea, niturile mozaic reprezinta un mod elegant de a personaliza cutitul, avand chiar o gama variata de modele din care clientul poate alege dupa bunul plac. Si abia dupa tot acest proces, munca mea de fierar poate incepe.
De-a lungul timpului, am creat o gama larga de lucrari, ce cuprind de la cutite de bucatarie, cutite de vanatoare, cutite de bushcraft, cutite combat, la macete, securi, sabii si altele. De asemenea, utilizez si o varietate de materiale, de la otel carbon, damascuri din otet carbon, pana la oteluri aliate din pulberi metalurgice si damasc din oteluri inalt aliate.
In viitorul apropiat, Falx Knives planuieste sa isi extinda si mai mult campul de activitate, prin realizarea de arme cosplay inspirate din diverse lumi fantastice din filme, seriale sau carti, precum: sabii inspirate din Stapanul inelelor, securi din God of War, pumnale din Game of Thrones, armuri si replici de arme medievale.